Zasadniczą częścią kuchenki jest palnik, przy czym stosuje się tu tzw. palniki o nieświecącym płomieniu, zazwyczaj (w naszych typach kuchenek) z wymienną dyszą dające się łatwo czyścić. Są to tzw. palniki podwójne. Składają się one właściwie z dwóch palników – na ogień duży oraz na ogień mały, oszczędnościowy (wymaga on tylko ok. 1/10 gazu zużywanego przez duży palnik), do utrzymywania temperatury zagotowanych potraw. W celu uzyskania jak najbardziej ekonomicznego działania palnika kuchennego należy go wyregulować. Płomień wyregulowanego palnika ma kolor niebieskofioletowy, przy czym każdy pojedynczy płomyk zawiera zielony stożek. Płomień świecący żółtawo oraz bez wyraźnych zielonych stożków świadczy o złym wyregulowaniu lub zanieczyszczeniu palnika. Poza omówionymi kuchenkami gazowymi płytowymi używane są także tzw. kuchnie szafkowe, wyposażone nie tylko w płytę z kilkoma palnikami gazowymi, lecz również w piekarnik do ku chni takie, wyrabiane są w licznych odmianach i w najrozmaitszych wielkościach od stosunkowo niewielkich do użytku gospodarstw domowych do wielkich restauracyjnych. Obecnie często używa się bardzo dogodnych w gospodarstwie domowym – kuchni gazowo-węglowych. Równie powszechnie używany jest gaz zarówno w gospodarstwie domowym, jak też w zakładach przemysłowych itp. do podgrzewania wody, przede wszystkim do celów sanitarnych. Służą do tego specjalne piece gazowe kąpielowe. tzw. jednoczerpalne lub wieloczerpalne o wydajności wody nagrzanej do 25 -c – ok. 13 min. lub nagrzanej do 50 -c – ok. 6,5 l/min. [patrz też: stolzle częstochowa, praktiker klimatyzator, generatory wiatrowe ]
Powiązane tematy z artykułem: generatory wiatrowe praktiker klimatyzator stolzle częstochowa